Domač probiotičen jogurt Sami si izdelajte domač probiotičen jogurt

Domač probiotični jogurt ali kefir, morata biti eden Vaših zvestih spremljevalcev pri zdravljenju kandide. Dobre bakterije najdemo v teh probiotičnih živil in pomagale bodo obnoviti vaš prebavni sistem, prav tako imunski sistem in izriniti kandido ter vrniti pravilno kislost vašemu prebavnemu sistemu.

Pri kandidi dieti lahko jeste jogurt, ki ga kupite v trgovini. Seveda ne govorimo o jogurtih z dodanim sladkorjem, ki jih običajno najdemo na trgovskih policah. Ti jogurti redko vsebujejo žive bakterije in so pogosto polni sladkorja, ki so dober vir hrane za kandido. Jesti morate navaden nesladkan probiotični jogurt, po možnosti iz ekološke predelave, ki je poln zdravih bakterij.  Seveda, lahko pa enostavno naredite svojo probiotični jogurt doma.

Izdelava domačega probiotičnega jogurta je presenetljivo preprosta in prijazna Vaši denarnici. Proces traja več ur, vendar je čas priprave pravzaprav zelo kratek.  Ko ste izdelali svoj prvi probiotični jogurt boste iz bakterij, ki ste jih vzgojili lahko delali nove in nove serije jogurtov. Torej, ko ste naredili svoj jogurt prvič, je edina sestavina, ki jo boste morali kupiti, mleko.

Kaj potrebujete?
Velik lonec
Steklene kozarce s pokrovi (vse sterilizirano)
Termometer
Polnomastno mleko (nizka vsebnost mlečnih maščob bo naredila jogurt redkejši)
Jogurt starter kit ali jogurt z živimi bakterijami (lahko kupite dober probiotični jogurt v trgovini)Koraki za izdelavo probiotičnega jogurta

Prvi korak – Segrejte mleko do 85 stopinj

Mleko daste v velik lonec in ga segrejete na približno 85 stopinj Celzija. Dokler ne doseže te temperature, boste morali mleko neprestano mešati, da se vam ne sprime na dno posode. Če nimate termometra, boste vedeli, da je mleko doseglo pravilno temperaturo, ko se začne peniti.

Drugi korak – Ohladite mleko na 45 stopinj

Sedaj mleko ohladite na 43 stopinj Celzija. Najlažji način za to je, da lonec z mlekom daste v umivalnik poln hladne vode in ga občasno premešate. 45 stopinj je idealna temperatura, vendar v resnici kjerkoli v območju med 35-50 stopinj bo v redu. Torej, ne skrbite, če pozabite bo temperatura padla malo nižje. Če za vir bakterij uporabljate probiotični jogurt, ki ste ga kupili v trgovini namesto starter kita, ga morate nekaj ur prej vzeti iz hladilnika in ga pustiti, da se ogreje na sobno temperaturo.

Tretji korak – Dodajte kulture v jogurt

Zdaj je čas, da dodate kupljen jogurt ali jogurt starter kit. Če uporabljate kupljen probiotični  jogurt uporabite približno eno žlico na 0,5L mleka. Če uporabljate starter kit za zagon, sledite navodilom na škatli. Zmes dajte v mešalnik, da se bodo sestavine dobro premešale.

Četrti korak – Mleko prelijete v kozarce in jih dajte na toplo

Zlijemo mleko v sterilizirane kozarce in jih z pokrovom neprodušno zapremo. Da bi pospešili proces in pomagali bakterijam, da opravijo svoje delo, je treba te kozarce imeti na toplem. Pravilna temperatura je okrog 38 stopinj, čeprav to ni ključnega pomena. Obstaja nekaj preprostih načinov, da to storite.

Tukaj je nekaj možnosti:

Kozarce postavite v posodo z malo tople vode
Postavite kozarce na vaš radiator ali kakšno drugo toplo mesto v vaši hiši
Če ima vaša pečica pilotsko luč, lahko postavite kozarce v pečico pri prižgani luči

Peti korak: Pustite probiotičnim kulturam, da rastejo

Odvisno od tega, kakšen jogurt vam je všeč, ga lahko pustite nekje med 3 in 7 ur. Če ga boste pustili manj časa bo jogurt redkejši in imel bo blažji okus, dalj časa ga boste pustili in jogurt bo bolj gost in imel bo bolj kisel okus.  To je res odvisno od vas, kako dolgo ga pustite, ampak v mislih morate imeti, da se bo jogurt še zgostil bolj, ko se ohladi. Ko mislite, da je jogurt pripravljen, ga daste v hladilnik. V hladilniku lahko ostane 2-3 tedne, če boste pustili zaprtega.

Nasvet: ne popiti vsega.  Jogurt uporabite kot starter, ko boste jogurt delali naslednjič.

Okus jogurta:
Mnogi od nas se moramo navaditi na okus domačega jogurta, saj je malo bolj kisel. Za tiste, ki ste bolj sladkosnedi pa boste morda želeli, da se posladka z malo stevie ali ksilitolom. Ko preidete iz začetne faze Vašega zdravljenja v naslednjo fazo lahko dodate v jogurt tudi nekaj zelenih jabolk, borovnic ali drugega sadja z nizko vsebnostjo sladkorja.

Domač probiotični jogurt