HRANA, KI JO LAHKO JESTE Hrana, ki jo lahko jeste pri kandidi dieti

ZELENJAVA

ARTIČOKE, BELUŠI, AVOKADO, BROKOLI, BRSTIČNI OHROVT, ZELJE, ZELENA, SVEŽE KUMARCE, JAJČEVEC, ČESEN (svež), OLIVE, ČEBULA, ŠPINAČA, PARADIŽNIK, BUČKE……Zelenjava brez škroba, bo pripomogla, da boste kandido stradali saj nebo dobila željenega sladkorja s katerim se prehranjuje.  Najbolje je uživanje sveže zelenjave, pripravljeno na žaru ali na pari. Izogibajte se zelenjave, ki vsebuje sladkor: krompir, sladki krompir, koruza, vse zimske buče, rdeča pesa, grah, fižol. Olive lahko jeste vendar, ne oliv, ki so v vinskem kisu..

PROBIOTIČNE KULTURE

PROBIOTIČNI JOGURTI, KEFIR, SIROTKA…Žive probiotične kulture, bodo pomagale Vašemu črevesju, k naselitvi dobrih bakterij, ki so koristne za Vaš prebavni sistem. Žive bakterije bodo izrinile kandido in ponovno vzpostavile ravnovesje. Še posebej boditi pozorni na uživanje probiotikov pri jemanju antibiotikov, saj boste tako nadomestili dobre bakterije v prebavnem sistemu.

MESO

GOVEDINA, PIŠČANEC, JAGNJETINA, PURANJE MESO…Uživajte samo sveže meso. Izogibajte se vseh vrst predelanega mesa, ki je polna strupenih snovi kot je dekstroza, nitrati, sulfati in sladkor. Te snovi bodo pomagale pri razraščanju kandide. Prav tako se je dobro izogibati prekajenemu in vakumsko pakiranemu mesu.

RIBE

DIVJI LOSOS, SARDINE, SARDELE, SLED (slanik)…Divji losos in sardine vsebujejo presej manj strupov kot ostala morska hrana in sta zato dobra za uživanje. Uživajte sveže ribe, ribe v oljčnem olju ali lastnem soku ali vodi.

OREŠČKI IN SEMENA

MANDLJI, KOKOS (kokosova moka), LANENO SEME, LEŠNIKI, OREHI, SONČNIČNA SEMENA…Ti oreščki so zelo zdravi in imajo nizko vsebnost plesni. V kolikor mislite, da bi morda še vedno bilo nekaj plesni jih lahko pred uživanjem namočite za nekaj ur v raztopino semen grenivke.

BREZGLUTENSKA ŽITA

AJDA, PROSO, OVSENI OTROBI, KVINOJA…Ta žita vsebujejo veliko količino vlaknin, ki so dobra za Vaš prebavni sistem. 

ZELIŠČA IN ZAČIMBE

BAZILIKA, ČRNI POPER, CIMET, KLINČKI, KOPER, ČESEN, ORIGANO, PAPRIKA, ROŽMARIN, TIMIJAN, INGVER…Veliko zelišč in začimb vsebuje antioksidante in snovi, ki delujejo protiglivično. Ta živila Vam lahko zelo pomagajo pri boju z kandido.

OLJA

KOKOSOVO OLJE, OLJČNO OLJE, SEZAMOVO OLJE, LANENO OLJE…Uporabljajte hladno stiskano olje kjer je le mogoče. Ne pozabite, da pri segrevanju igubite veliko hranljivih snovi v olju.

ZAČINJANJE

ČRNI POPER, SOL, LIMONOV SOK, KOKOSOVA OMAKA(Coconut Aminos), JABOLČNI KIS…Kokosova omaka je odlična alternativa sojini omaki. Jabolčni kis uporabljamo za odlične solate.

PIJAČE

KAVA IZ CIKORIJE, CIMETOV ČAJ, ČAJ IZ INGVERJA, METIN ČAJ,…To je le nekaj zeliščnih čajev, ki imajo protiglivične lastnosti. Korenina cikorija je tudi velik prebiotik, saj vsebuje 20% inulina, ki bo pomagalo naseliti dobre bakterije v Vaš prebavni sistem.

SLADILA

STEVIA, XYLITOL…Stevia in ksilitol se lahko uporabljata namesto sladkorja, saj imata dosti manjši vpliv na dvig sladkorja v krvi.